VARTALO
RASKAUDEN AIHEUTTAMISTA VARTALO MUUTOKSISTA
RASKAUS VATSA |
kuin normaalisti.
Vartalon hoitamiseen voi liittää säännöllisen kuivaharjauksen ja kuorinnan. Ihon kosteudesta ja kimmoisuudesta huolehditaan ulkoisesti kosteusvoiteilla ja erikoistuotteilla. Odotusajan turvotusta ja nestekertymiä voidaan hoitolassa poistaa lymfahieronnalla tai kevyesti tehdyllä imupainehieronnalla.
Myös lempeä aromaterapiahieronta oikein valituilla öljyseoksilla tasapainottaa kehoa ja mielialan vaihteluja. Asiakasta voi myös ohjata ryhtimuutosten ehkäisyssä ja hoitamisessa. Raskauden aikana ryhtimuutoksia tapahtuu yleensä selän alueella ja rinnoissa. Synnytyksen jälkeen voidaan vähitellen aloittaa vartaloa kiinteyttävät hoidot.
VARTALO TYYPEISTÄ
Oli henkilön paino mikä tahansa, se ei ole päätekijä vartalotyypin määrittelyssä. Vartalotyypit ovat kaarevia, kulmikkaita, suoria ja pyöreitä.
LIHAVUUS JA YLIPAINO
Lihavuus aiheutuu kulutukseen nähden liian suuresta energian saannista. Ylimääräinen energia varastoituukehoon rasvana, mikä aiheuttaa painon nousua. Rasvasolut täyttyvät, ja niiden määrä lisääntyy. Vyötärölihavuus , vyötärön alueelle kertynyt rasvakudos ja huono fyysinen kunto yhdessä aiheuttavat terveysriskin. Lihavuus muun muassa altistaa elimistön ylimääräiselle rasitukselle ja monille sairauksille. Ylipainon tiedetään altistavan ihmisen esimerkiksi diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, ruoansulatuselinsairauksille, hormonihäiriöille, niveltaudeille ja mielenterveys ongelmille. Lihavuus voi myös johtua sairaudesta, kuten kilpirauhasen vajaa toiminnasta tai hormonaalisista oire yhtymistä, tai se voi olla seurausta esimerkiksi psyykeen- tai hormoni lääkkeiden käytöstä. Lihavuuden hoito tavoitteena on painon pudottaminen, laihduttaminen. Laihtuminen vaatii, että energian kulutus on tehokkaampaa kuin energian saanti. Hoitokeinoista tehokkaimpia ovat painon hallinnan ehkäisy ja asiakkaan itsehoidon ohjaaminen, terveellisistä elämäntavoista, ruokavaliosta, liikunnan merkityksestä ja levosta.
Hoitolaitteita ja -tuotteita voidaan käyttää painon hallinnan tukena, mutta ne eivät riitä pysyvien tuloksien aikaan saamiseksi. Hoitojen tavoitteena on parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, tehostaa nesteiden poistumista ja kiinteyttää. Erilaiset elekroniset lihasstimulaattorit, imupaine- ja kiertovärähtelyhierontalaitteet sekä ultraääni-ja hoitopakkaukset antavat paikallista apua ihon ja kudosten kiinteyttämiseen.
LAIHUUS JA ALIPAINO
Liiallinen hoikkuuden ihannointi voi johtaa laihuuteen. Laihuuden syynä voi olla myös sairaus, kuten ravinnon imeytymis häiriö tai kilpirauhasen liikatoiminta. Laihuuteen liittyy tyypillisesti ruoka haluttomuutta. Alipainoisen ihon väri muuttuu kalpeaksi ja värittömäksi jahiukset muuttuvat elottomiksi. Iho on usein myös kuiva . Alipainoinen kärsii heikon verenkierron vuoksi jatkuvasta palelemisesta, erityisesti käsien ja jalkojen kylmyydestä. Luut ovat selvästi esillä ja ulkonevat, tämä näkyy erityisestikasvojen luustossa, kylki- ja lapaluissa sekä suoliluunharjalla. Alipaino voi johtaa muun muassa suolisto ja vatsa ongelmiin, kuukautisten pois jäämiseen,hedelmättömyyteen ja sydämen toimintahäiriöihin. Kun laihuudestakärsivä hakeutuu kosmetologin hoitoon, hänelle voi suositella erityisesti käsien ja jalkojen verenkiertoa vilkastuttavia ja lä ja erikois naamioita.mmittäviä hoitoja. Ihon kosteuttamiseksi voidaan tehdä myös pakkaushoitoja.
SELLULIITTI
Kosmeettiseksi selluliitiksi sanotaan vartalon muutos tilaa, jossa ihonalaiseen sidekudokseen on kertynyt liikaa rasvaa, nestettä ja kuona-aineita. Se ilmenee kudoksen vetäytymisenä, appelsiini-ihona. Kun rasvan määrä soluissa lisääntyy ja rasva varastoituu kudokseen, ihon liikkuminen vapaasti estyy. Normaalisti iho on löyhästi sidekudoksella kiinni luissa ja lihaksissa, mutta rasvan määrän lisääntyminen soluissa aiheuttaa sidekudoslisäkkeiden kiristymistä, jolloin iho liikkuessaan näyttää poimuiselta appelsiini iholta. Appelsiini ihoa ei pidä sekoittaa selluliittiin eli harvinaiseen bakteerin aiheuttamaan ihonalaiseen rasvakudoksen tulehdukseen. Suurentuneet rasvasolu rykelmät pullottavat kohti dermistä ja puristavat veri- ja lymfasuonia, jolloin alueen veren- ja imunesteen kierto hidastuuja soluväleihin kertyy valkuaisainetta ja nestettä eli syntyy turvotusta. Muutosten seurauksena myös alueen solujen ravinnon- ja hapensaanti hidastuvat. Kosmeettisessa selluliitissa myös muut sidekudoksen säikeet ja sen soluväliaine muuttuvat ja iho menettää kimmoisuuttaan. Kosmeettisen selluliitin voi tunnistaa helposti, sillä sen ulkoisiin tuntomerkkeihin kuuluvat muutoksen paikallisuus, kudoksen muhkuraisuus ja ihon vetäytyminen. Lisäksi iho voi olla kuiva ja veltostunut ja sen verenkierto voi olla heikko. Verenkierron heikkeneminen ilmenee ihon värin harmautena, ihoalueen kylmyytenä ja mustelma herkkyytenä. Kosmeettisen selluliitin syntymiseen vaikuttavat ennen kaikkea hormonaaliset syyt.
Hormonit säätelevät rasvasolujen toimintaa ja rasvakudoksen jakautumista keholla. Erityisesti estrogeenillä, naishormoonilla ja kortikoideilla, lisämunuaishormooneilla, tiedetään olevan vaikutusta rasvasolujen ja rasvakudoksen toimintaan. Muita naisen hormoni tasapainoon vaikuttavia elämän kaari tekijöitä ovat puberteetti, raskaus ja vahdevuodet sekä ikääntyminen. Psyykkiset ja hermostolliset syyt, kuten voimakkaat tunnetilat, tressi, masennus, uupumus ja unenpuute, vaikuttavat hermoston toimintaan ja sitä kautta verenkiertoon. Väitetään, että tressi hidastaa rasvaa hajottavien entsyymien toimintaa ja siten nopeuttaa appelsiini ihon syntymistä.Myös fyysistä kuormittavuutta lisäävät tekijät, kuten ryhtivirheet, yksipuoliset työasennot ja huono ergonomia, hidastavat veren- ja lymfaneste kiertoa, jolloin voi syntyä paikallista appelsiini-ihoa. Lisäksi liikunnan puute ja toisaalta myös liian raskas liikunta vaikuttavat kosmeettisen selluliitin muodostumiseen. Laadultaa ja määrältään vääränlainen ravinto vaikuttaa aineenvaihduntaan ja kuona-aineiden kertymiseen.
Appelsiini-ihon hoitamisessa on muistettava, että paikallisten hoitokeinojen tueksi tarvitaan lähes aina painon pudottamista ja oikeanlaisia liikunta tottumuksia ja elintapoja. Ulkoisilla kosmeettisilla hoidoilla pyritään, vilkastuttamaan veren- ja imunesteen kiertoa, ehkäisemään nesteen kerääntymistä kudoksiin ja vilkastuttamaan aineenvaihduntaa, vahvistamaan kapillaareja, nopeuttamaan rasvojen hajoamista soluissa lihasliikkeiden avulla ja parantamaanlihasten kuntoa ja ihon laatua.
Apellsiini-ihon hoitomenetelmänä käytetään erilaisia hieronta menetelmiä, kuten klassista hierontaa ja erityisesti lymfahierontaa. Laitteilla tehtävillä kiertovärähtely- ja imupainehieronnoilla on saatu hyviä hoito tuloksia. Elektronisista hoitolaitteista käytetyimpiä ovat erilaiset lihasstimulaattorit, mikrovirtalaitteet ja yhdistelmävirtalaitteet. Kaikilla näillä pyritään vaikuttamaan lihasten kiinteyteen ja kuntoon. Samalla tehostetaan aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Kosmetologi voi käyttää appelsiini-ihon hoitamiseen myös sähkömagneettista säteilyä ja värähtelyä, kuten ultraääntä, pehmeäälaseria ja kromografiaa eli värivalohoitoa. Pakkaushoidoista mainittakoon savi-, muta-, turve- ja leväpakkaukset ja lämpöä tuottavista laitteista lämpölamput, lämpöpatjat ja infrapunahoidot.
RYHTI MUUTOKSET
Ryhti muutokset ovat joko synnynnäisiä luiden ja nivelten rakenne muutoksia, mutta usein ne ovat opittuja tapoja tai seurausta puutteellisesta ergonomiasta tai heikosta lihaskunnosta. Hyvä ryhti tarkoittaa myös, hyvä kuntoisia lihaksia, vahvoja ja tukevia jänteitä, nivelissä ja nivelsiteissä.
Hyvässä ryhdissä pää on pystyssä, hartiat rennot, rintakehä hieman koholla ja lantio edessä ja vatsa sekä takamus sisään vedettyinä. Hartiat, lonkka, polvi ja nilkka pitäisi olla samalla kohdalla pystysuorassa linjassa. Selkä kaareutuu vai vähänja painuu alaosasta sisään vain muutaman sentin verran. Hyvässä ryhdissä elimistö jakaa rasituksen tasaisesti kehon eri osiin. Virheasennot vartalossa ja niistä seuraavat ryhtimuutokset siirtävät kehon normaalia kuormitusta ja jännitystä luustolle, rustopinnoille, jänteille ja lihaksille, se vaikuttaa myös, ympäröivään kudokseen, aineenvaihduntaan ja saattaa aiheuttaa kiputiloja.
NOTKOSELKÄ |
Notkoselkä on tavallisin yläkehon ryhtimuutos, joka aiheutuu rakenteellisista syistä ja vartalonväärästä asennosta.
Notkoselkä vääristää koko alaruumiin mittasuhteita, jalat vaikuttavat lyhyemmiltä ja vatsa työntyy eteenpäin. Notkoselkä vaikuttaa alaruumiin verenkiertoon, jolloin kosmeettista selluliittiä voi syntyä lantionseudulle ja reisiin. Asiakkaalle voi suositella selkä- ja vatsalihaksia vahvistavia voimisteluliikkeitä ja riipuntaa, joka samalla venyttää oikeita lihasryhmiä.
HARTIASEUDUN JÄYKKYYS |
Hartiaseudun jäykkyys johtuu useinmiten huonosta työergonomiasta, jonka seurauksena olkapäiden ja lapaluiden asento jännittyvät. Siinä hartiaseudun ja pään alueen verenkierto heikkenee, ja hengitys muuttuu pinnalliseksi rinnan etuosan vetäydyttyäkasaan. Hartiaseudun jäykkyys voi aiheuttaa lisäksi päänsärkyä ja kosmeettista selluliittiä muun muassa seitsemännen niskanikaman ympärille. Asiakasta voi opastaa niska- ja hartiaseudun voimisteluliikkeissä ja oikeanlaisessa tietoisessa ergonomiassa.
PÄÄN KUMARA ASENTO |
Pään kumara asento viestittää helposti murheelisesta olemuksesta. Samalla verenkierto alueella heikkenee, rintalihakset veltostuvat ja muutokset voivat aiheuttaa päänsärkyä. Asiakasta voi opastaa tekemään hartia- ja rintalihaksia vahvistavia liikesarjoja.
POLVIEN VIRHEASENNOT |
Naisilla pihtipolvisuus on yleisin polvien virheasento.
Kun raajoja tarkastellaan edestäpäin, polvi on nilkan keskipisteeseen nähden liikaa sisäpuolella. Pihtipolvisuus voi olla seurausta heikosti kehittyneistä sääri-ja reisilihaksista, jotka eivät tue polven luita ja niveliä riittävästi. Pihtipolvisuutta voi esiintyä myös jalkaterän madaltuneen tai korkean pitkittäisholvin johdosta. Muutosten vuoksi käveleminen vaikeutuu eikä liike lähde lantiosta luonnollisesti. Verenkierron heikkeneminen taas aiheuttaa muun muassa kosmeettista selluliittiä polven sisäsyrjään.
Miehillä länkisäärisyys on naisia yleisempää. Polvi on tällöin taipunut nilkan keskipisteeseen nähden liikaa ulospäin. Länkisäärisyys voi johtua muun muassa vahvoista reisi- ja pakaralihaksista, jotka kasvavat liian nopeasti suhteessa säären lihaksiin. Länkisäärisyys voi aiheuttaa kiputiloja lonkkiin ja polviin, jolloin kävely muuttuu helposti keinuvaksi.
Muita polven virheasentoja ovat polvien ali- ja yliojentuneisuus.
JALKATERÄN VIRHEASENNOT |
kaarisuus. Muutokset aiheuttavat pohjelihaksen kireyttä, akillesjänne- ja selkävaivoja sekä jalkojen ihomuutoksia, kuten känsiä ja kovettumia. Verenkierron ja aineenvaihdunnan häiriintymisen seurauksena saattaa ilmetä myös nilkkojen turpoamista.
Myös jalkojen synnynnäiset pituuserot aiheuttavat ryhtimuutoksia ja vaikeuttavat
kävelemistä. Asiakasta voi opastaa
jalkalihaksia kehittävissä jumppaliikkeissä,
sekä kenkien ja terapiavälineiden valinnassa.
VARTALO HIERONTA
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti